Céginfó Hipp International Kapcsolat Impresszum

 

Tudta-e?

Ismertetők

Szilva nektár

Szilva nektár

Napérlelte gyümölcsökből készült ízletes folyadékpótló C-vitaminnal,  amely ömagában vagy HiPP Bébivízzel  hígítva is fogyasztható. A hozzátáplálás megkezdése után több folyadékra van szüksége a babának. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, fogyasztása az egész család számára ajánlott!

Omega-3

A prebiotikumról és a probiotikumról

Kapcsolat

Kapcsolat

E-mail: info@hipp.hu

A prebiotikumok és probiotikumok jelentősége

A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik. A természetes baktériumkultúra kezdetben az anyatejjel, később a táplálkozás útján kerül a bélrendszerbe.

A probiotikumok olyan baktériumok, melyek a vastagbélben fejtik ki jótékony hatásukat - közéjük tartozik a lactobacillus acidophilus, a streptococcus és a bifidobaktérium is.

A probiotikus baktériumok szerepet játszanak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, a fertőzések elleni védelemben, megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, ezáltal erősítve a szervezet ellenálló képességét.

A probiotikus baktériumok a vastagbélbe kerülő, még emésztetlen szénhidrátokat lebontják, növelik a fehérjék, zsírok, ásványi anyagok és a vitaminok felhasználását, gátolják a káros szabadgyökök képződését, a véralvadásban fontos szerepet játszó vitaminokat (K- és B-vitamin, folsav) termelnek.

A probiotikumok segítik a megfelelő bélmozgást, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, védenek a fertőzést okozó baktériumok ellen.
 
A prebiotikumok olyan természetes vízben oldódó élelmi rostok, amelyek ellenállva az emésztőenzimeknek, változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol segítik a hasznos baktériumok elszaporodását. A leggyakrabban előforduló prebiotikumok az oligoszacharidok, melyek közé tartozik a frukto-oligoszacharid (FOS) és a galakto-oligoszacharid (GOS) is. A galakto-oligoszacharid természetes formájában az anyatejben fordul elő, segíti a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását, gátolja a káros baktériumok megtelepedését a bélben.

A pre- és probiotikumok egymás hatását erősítve fontos szerepet játszanak  az egészséges bélflóra kialakulásában.
  

Az ábrán egy csecsemő bélszakasz vázlatos rajza látható, melynek falán jótékony, a belekben természetesen is megtalálható baktériumok élnek. A táplálkozással kórokozó illetve jótékony baktériumok kerülnek a bélcsatornába. (Az ábrán a mozgó motívumok jelölik őket.) A kórokozó baktériumok a belekbe jutva kiszoríthatják a neutrális illetve jótékony baktériumokat és betegségeket okozhatnak!

A kórokozó baktériumok nemcsak kiszorítják a neutrális, illetve jótékony baktériumokat a bélcsatornából, de meg is tapadhatnak a bélfalakon is és számos kedvezőtlen tünetet okozhatnak.

A tejsavbaktériumok a bélcsatornába jutva kedvező irányba tolják el a bél baktériumflórájának összetételét. Ellenanyagokat termelnek, kiszorítják a kórokozókat.

A tejsavbaktériumok fogyasztásával helyreáll a természetes, egészséges bélflóra, mely nagyban hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez és az ellenálló-képesség erősödéséhez.

 = Hipp természetes tejsavbaktérium-kultúra
 = természetes bélflóra baktériumai
  = kórokozó baktériumok