Hozzátáplálás biominőségű bébiételekkel

A kisbabánknak természetes, hogy a legjobbat szeretnénk mindenből. Az egészségéért pedig tényleg minden szülő megtenné, ami tőle telik. Manapság – sajnos – már azért is sokat kell tennünk, hogy ne – illetve minél kevésbé – találkozzon káros anyagokkal a kisgyermek. Ha épp küszöbön a hozzátáplálás, akkor érdemes elolvasni útmutatónkat!

 Átmeneti – de hosszú – időszak

A szoptatás pedig nem csupán a kezdeti időszakban jó, az anyatej előnyei a hozzátáplálás időszakában és 1 éves koron túl is meghatározóak. Mind az immunrendszer, mind az egészséges fejlődés szempontjából – ha lehetséges – fontos és érdemes szoptatni. Persze ez hosszútávon kimerítő lehet az anyának, de ha folsav és jód tartalmú HiPP Natal étrend-kiegészítőt is fogyaszt, azzal fontos lépést tesz, hogy pótolja, biztosítsa a megnövekedett vitamin- és ásványi anyag szükségletét.

Hozzátáplálás alapelvei
  • Tápszerrel táplált babánál 4, szoptatott csecsemőnél 6 hónapos korban ideális elkezdeni.
  • A fokozatosság kulcskérdés: az eleje csupán a kínálós szakasz, lényege a kóstolgatás, az ismerkedés. Adagolásban ez azt jelenti, hogy 1-1 kanál (első nap: 2 kiskanál, 2.nap: 3 kiskanál, 3. nap: 4 kiskanál).
  • Ne sürgessük: hetente egy újdonságot hozzunk csak a baba étrendjébe.
  • Az újdonságot érdemes délelőtt, vagy délben kínálni a kicsinek. Ne éjjel fájjon a gyomra, ha bármi gondot okozna.
  • Hetente bőven elég egyet lépni: az első héten napi 1x (például alma) , majd 2 hét múlva napi 2x kóstoljon (1x alma, 1x zöldség püré)

Ha van módunk vegyszermentesen termelt, helyi zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutni, akkor nagyon jó helyzetben vagyunk. A legtöbb családnak azonban nem elérhetőek egész évben az organikus körülmények között termelt zöldségek és gyümölcsök. Akár rendszeresen, akár időnként adunk üveges bébiételt a babánknak, válasszunk megbízható BIO minőségűt. Ha szeretnénk, hogy szívesen fogyassza, rendszeresen kínáljuk vele, hogy megismerje, megszokja a saját főztünk mellett az üveges ételt is. Ez fordítva is így működik, ha mindig üveges bébiételt kap, akkor az otthon készült pürét kevésbé fogja elfogadni, így szerencsés, ha váltogatjuk.

A klasszikus legelső: az alma, mely kellemes édes ízének köszönhetően a legtöbb babának ízlik, könnyen emészthető, emellett elérhető egész évben. Hazai termelőtől, illetve üveges változatban is jó, ha kóstolja a baba: például a HiPP almapürét.

Első zöldségként a hozzátáplálás kezdetén jó választás a sütőtök. A bébiételek között válogatva a HiPP Sütőtök püré só-, glutén-, aroma-, tartósítószer és színezék mentes.

Szintén klasszikus és jó választás az elsők között a sárgarépa, mely só-, tejszármazék-, és gluténmentes.

Érdemes bevonni a brokkolit, a HiPP brokkoli püré azért nagyon jó választás, mert az édes zöldségek és gyümölcsök között fontos mielőbb bevetni egy nem édes ízvilágút is, hogy ne csak az édes ízeket szeresse/szokja meg baba. Ez a termék szintén hozzáadott só-, tejszármazék-, valamint gluténmentes.

Ha a sütőtököt már szívesen eszi a baba, kombinálhatjuk is: próbálkozhatunk burgonya-sütőtök párossal, például a HiPP üveges Sütőtök burgonyával, mely hozzáadott só-, tejszármazék-, gluténmentes

Amikor még tovább bővítenénk az ízek és zöldségek repertoárját, kínáljuk a babát a répa és burgonya mellett borsót és karfiolt is tartalmazó finomfőzelékkel.

Az immunológiai ablak jelentőségét felismerve, ne késleltessük a gluténnel való találkozást sem, a gabonákkal való ismerkedést fontos már az első blokkra időzíteni – 6 hónapos kor táján. Jó választás a teljeskiőrlésű gabonával készült banános almás püré, melyben zab és búza is található.

A cikk a HelloBaby-vel együttműködésben készült. További hasznos tartalmak elérhetők a www.hellobaby.hu oldalon, valamint a HelloBaby magazinokban, könyvekben.