Az anyatej alkotórészei:
Minden fontos tápanyag
Az első hónapokban a kizárólagos anyatejes táplálással a baba minden fontos tápanyagot megkap, amelyre szüksége van az egészséges fejlődéshez. Ezért fontos, hogy az anya a szoptatási időszak alatt egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzon. A friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok, illetve a legalább heti egyszeri halfogyasztás is szükséges annak érdekében, hogy a babát vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és létfontosságú zsírsavakkal lássa el.
A gyermekorvosok ajánlása szerint a kisbabák az anyatej mellett D-vitamint és K-vitamint kapnak.
A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a kalcium megfelelően beépüljön a csontokba. A téli időszakban kevés a napsütéses órák száma, nyáron pedig a bőrgyógyászok javaslata alapján kerülni kell az intenzív napsugárzást, ezért a babáknak naponta kell kapniuk D-vitamint.
LCP (omega-3 & omega-6)
A hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) fontos szerepet játszanak az agy és az idegrendszer valamint a látás fejlődésében.
Az egészséges fejlődéshez szükséges legfontosabb zsírsavak az arachidonsav (AA) és a dokozahexaénsav (DHA), ezek szintén megtalálhatóak az anyatejben.
Mivel az agy és az idegrendszer az első két életévben intenzíven fejlődik, ezért az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása ajánlott. A baba napi energiaszükségletének 0,5%-át omega-3 zsírsavakkal ajánlott fedezni.
Természetes tejsavkultúrák
Az anyatej különböző tejsavkultúrákat tartalmaz. Az anyatejen keresztül természetes tejsavkultúrák kerülnek a baba szervezetébe. Ezek a jótékony baktériumkultúrák megtelepednek a baba bélrendszerében és megakadályozzák az ártalmas baktériumok szaporodását, valamint támogatják az egészséges bélflóra kialakulását. Így alakul ki a szoptatott csecsemők védőpajzsa, mert az immunrendszer 70 %-a a bélrendszer működésétől függ.
Élelmi rostok
A jótékony baktériumok szaporodásához elengedhetetlenül szükségesek az anyatejben lévő immunológiailag aktív élelmi rostok (oligoszacharidok), amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.
További értékes védőanyagok
Az anyatejjel további immunerősítő anyagok kerülnek be a baba szervezetébe.
Néhány példa:
- Antitestek (immunoglobulinok) vagy lizozimek: közvetlen hatásuk van a káros baktériumok ellen.
- Antioxidánsok és különböző hírvivő anyagok: segítenek a fertőzések elleni küzdelemben.
- Laktoferrin: segíti a szervezetben a vasfelszívódást és hatékony a káros baktériumok ellen.
- Vannak olyan összetevők az anyatejben, amelyeknek a pontos funkciója még nem ismert.
- Sok más összetevőt teljeskörűen még nem vizsgáltak.